ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗΝ …..ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΣ

Γράφει ο Μοίρας Κώστας.
 

dailymail11.11.08 aricle 10849_468x561Επί χρόνια ισχυρίζομαι ότι οι ξελίξεις στα Κρατικά Κοινωνικα Ταμεία (Υγείας – Πρόνοιας – Σύνταξης) ,θα είναι αρνητικές για τους εργαζόμενους – αλλά ιδιαίτερα για τους άνεργους  – και επίσης ό,τι , όσο συντομότερα λάβει κανείς μέτρα για την αυτοπροστασία του, τόσο καλύτερα.

Επί χρόνια ισχυρίζομαι ό,τι η «προστατευτική αγκαλία του Δημοσίου», δεν είναι πλεον η σφικτή μητρική αγκαλιά που γνωρίζαμε.… Έχει ανοίξει, αδειάζοντας τους πολίτες. Η μόνη βεβαιότητα είναι, πως όλοι θα πέσουμε κάτω.Το πόσο βίαια θα τσακιστεί ο καθένας, αυτό ως ένα βαθμό επαφίεται στον ίδιο.

Ό,τι  δε έχει ως συνθετικό, τις λέξεις «Δημόσιο» ή «Κράτος», έχει πάψει πια να προκαλεί αίσθημα ασφάλειας. Δημόσια Σύνταξη,  Δημόσια Υγεία,  Δημόσια Ασφάλεια,  Δημόσια Εκπαίδευση, Κρατική Πρόνοια…..

       Οι εποχές των εγγυήσεων έχουν οριστικά τελειώσει.

Το Κράτος δεν θα εγγυάται πλέον την Σύνταξή μας, την Υγεία μας και τα Φάρμακά μας – τουλαχιστον με την έννοια και στον βαθμό, που το έκανε μέχρι σήμερα..

Η Δημόσια εκπαίδευση έχει πάψει προ πολλού να είναι δωρεάν, το μόνο που απομένει είναι να θεσμοθετηθεί η οικονομική συμμετοχή των σπουδαστών.

Για την Δημόσια Ασφάλεια, τι να πώ εγώ…. Σας τα λένε καθημερινά οι ειδήσεις.

Οσο για Πρόνοια, είναι το πρώτο, που έχει καταρρεύσει. Συμπολίτες μας με σύνδρομα και αναπηρίες, πολύτεκνοι, άποροι, ανίκανοι να εργαστούν,δεν τυγχάνουν κανενός είδους φροντίδα από το Κράτος. Άλλοι έχουν χάσει τα επιδόματά τους, σε άλλους έχουν μειωθεί σημαντικά κα το χειρότερο,… σε πολλούς αμφισβητείται η ανάγκη τους, να τύχουν κοινωνικής πρόνοιας.

Αυτά που  ισχυριζόμουν επί χρόνια, δεν είχαν να κάνουν με μαντικές ικανότητες ή «πληροφορίες», αλλά με παρατήρηση, μελέτη και  ανάλυση των θεσμών, που συνθέτουν το πλέγμα της κοινωνικής προστασίας ενός Κράτους (τρόπος λειτουργιας Ταμείων, παροχές, νομοθετηματα, ευρωπαικά ασφαλιστικά συστήματα κ.α)

Στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας και Ασφαλιστικών παροχών με τους οποίους επισταμένως ασχολούμαι λόγω επαγγέλματος , φορείς των οποίων είναι τα διάφορα Κρατικά Ασφαλιστικά Ταμεία, ήταν πρόδηλα τα προβλήματα εδώ και χρόνια. Δεν αναφέρομαι σε σκάνδαλα, κακοδιαχείριση και πολιτικες παρεμβάσεις σε καθαρά τεχνοκρατικές επιλογές.Αναφέρομαι σε διαρθρωτικά και οργανωτικά προβλήματα του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, που δεν υπήρχε περίπτωση να επιτρέψουν στο θνησιγενές , σύστημα να επιβιώσει και να μακροημερεύσει.

Δεν είναι στόχος μου να επεκταθώ, για αυτό επιγραμματικά θα αναφέρω βασικά και κρίσιμα δομικά και λειτουργικά προβλήματα, αλλά και παράδοξα του ασφαλιστικού μας συστήματος, ώστε να μην κριθώ ως προπαγανδιστής της «ιδιωτικής ασφαλιστικής προστασίας»   :

Απουσία ενιαίας ασφαλιστικής βάσης, Δημογραφικό Πρόβλημα, Χαώδης γραφειοκρατία, Πολυδιάσπαση υπηρεσιών, Αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, Δαιδαλώδης & αντιφατική νομοθεσία, Αναποτελεσματική διαχείριση και αδιαφανείς όροι λειτουργίας, Κατασπατάληση πόρων, Χαμηλές αποδόσεις στη διαχείριση της περιουσίας, Υπέρογκες δαπάνες υγείας, Εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και εισφοροαποφυγή, Διεύρυνση της αδήλωτης εργασίας, Ανεπαρκές καθεστώς ελέγχων και διασταύρωσης στοιχείων,

1,75 προς 1 η αναλογία εργαζόμενων – συνταξιούχων

1 στους 4 συνταξιούχους εμφανίζεται ως ανάπηρος, σε κάποιες περιοχές της χώρας

μεγαλύτερη η σύνταξη σε σχέση με τον μισθό κατά 130%

σε αρκετές περιπτώσεις ο συνταξιοδοτικός χρόνος είναι μεγαλύτερος του εργασιακού

Η ραγδαία επιδείνωση στην, απαιτούμενη για ένα υγιές σύστημα, αριθμητική σχέση εργαζομένωνσυνταξιούχων (στη χώρα μας η σχέση αυτή είναι 1,75 προς 1 ενώ σε ένα υγιές αναδιανεμητικό σύστημα είναι 4 προς 1)

Μετά απ’ όλα αυτά δεν μπορώ να αντιληφθώ, ποιος είναι ο λόγος που θα κάνει αυτό το ασφαλιστικό σύστημα, βιώσιμο..

Η μόνη λύση θα ήταν αυτό το ασφαλιστικό σύστημα να εξυγιανθεί με μείωση λειτουργικών εξόδων, δημιουργία ενός ή δύο κυρίων Ταμείων ασφάλισης, δημιουργία ενός Ταμείου Συνταξιοδοτήσεων και ενός Ταμείου Υγείας, μείωση ασφαλιστικών παροχών,   χρηματοδότηση από τον κρατικό προυπολογισμό με βασική σύνταξη γύρω στα 360-400€ και ενεργοποίηση του 2ου συνταξιοδοτικού πυλώνα (επαγγελματικά Ταμεία ).

Μάλλον σιγά-σιγά δικαιώνομαι……..

Advertisements

About Κώστας Μοίρας

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Aside | This entry was posted in Αταξινόμητα, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΝΤΑΞΗ, ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s