no3fhyxm-0fvΓράφει ο Brett Arends

Υπάρχει ένας ενδόμυχος  φόβος που διακατέχει τους ισχυρούς της Ευρώπης.

Περιλαμβάνει πολιτικούς υπεύθυνους που κείτονται ξάγρυπνοι στα κρεβάτια τους στις Βρυξέλες.

Περιλαμβάνει τραπεζίτες στο Βερολίνο που τινάζονται εμπύρετοι πάνω στα μεταξωτά τους σεντόνια.

Περιλαμβάνει ευρωκράτες που μουρμουράνε μέσα στο κόκκινο κρασί τους.

Ποιος είναι όμως αυτός ο φόβος ?

Μετέφρασα το εν λόγω άρθρο – αν και δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2015 – για δύο λόγους:
  1. Οι πηγές είναι αξιόπιστες. Τόσο η γνώμη του σχολιαστή Brett Arends, όσο και του Μέσου MarketWatch.com. Πληροφορίες και παραπομπές παραθέτω στο τέλος του κειμένου.
  2. Πηγές εκτός Ελλάδος, όπως οι παραπάνω, έχουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για αίτια της κρίσης και καταφέρνουν να ξεφύγουν από το πέπλο της προπαγάνδας – ελληνικής και διεθνούς – που συσκοτίζει την αλήθεια, καταφέρνοντας ακόμη και να καταστήσει και εμάς τους Έλληνες, εχθρούς του ίδιου μας του εαυτού. 

Ποιός είναι αυτός ο φόβος ?

Δεν είναι μήπως η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και οι Έλληνες θα υποφέρουν, εν μέσω μίας τρομερής οικονομικής κατάρρευσης.

Ο φόβος είναι, πως αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, η χώρα θα επιστρέψει στην ευημερία – και τότε ίσως άλλες χώρες να την ακολουθήσουν.

euro-dollarΡίξτε μια ματιά στον παραπάνω πίνακα.

Όπως μπορείτε να δείτε, η Ελλάδα με την ψωρο-δραχμή της, είχε διπλάσια οικονομική ανάπτυξη από εκείνη της Ελλάδας του ευρώ. Διπλάσια ! και δεν ήταν η μόνη χώρα.

Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν τις ίδιες ιστορίες. Η οικονομική τους ανάπτυξη τις δεκαετίες του 1980 και 1990, όταν «πάλευαν» με την λιρέτα, την πεσέτα και το εσκούδο περιπαίζει την οικονομική εικόνα  τους κάτω από το γερμανοκρατούμενο ευρώ.

Προφανώς το να έχεις τον έλεγχο του εθνικού σου νομίσματος και της δικής σου νομισματικής πολιτικής, είναι πιο αποτελεσματικό με το να έχεις την δική σου κυβέρνηση και την δική σου εθνική κυριαρχία.

Ποιος ξέρει ?

Τα στοιχεία του παραπάνω πίνακα προέρχονται από την βάση δεδομένων του ΔΝΤ. Δείχνουν δε σαφή οικονομική ανάπτυξη των τεσσάρων νοτιο – ευρωπαϊκών νομισμάτων κατά την περίοδο, πριν εμπλακούν με το ευρώ – από το 1980 μέχρι το 1998 -, σε σύγκριση με την περίοδο στην οποία συμμετείχαν στο κοινό νόμισμα, στην αρχή του 1999. (Οι αριθμοί δείχνουν την μέση ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ, υπολογισμένο κατά κεφαλή και με όρους  «πραγματικής αγοραστικής δυνάμεως», ώστε να απαλειφθεί η πλασματική εικόνα που προκαλεί ο πληθωρισμός)

Στους Λαούς της Ευρώπης, είχαν πει ότι το Ευρώ θα φέρει σταθερότητα. Και δεν έφερε

Φυσικά εδώ εμπλέκονται και πολλοί άλλοι παράγοντες. Δεν φταίει μόνο το Ευρώ. Από την άλλη μεριά το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, πουλήθηκε στους λαούς αυτών των χωρών, κάθε φορά που ψήφιζαν υπέρ του νέου νομίσματος –  σαν μία μαγική ανακάλυψη που θα μπορούσε να μετασχηματίσει το οικονομικό τους μέλλον.

Τους είπαν να εγκαταλείψουν την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία τους με αντάλλαγμα τεράστια οικονομικά οφέλη.

Αντί γι’ αυτό, το ευρώ «εκ-χρημάτισε» τις οικονομίες τους – πνίγοντάς τες με τόνους φτηνού και εύκολα προσβάσιμου χρήματος και δημιουργώντας γιγάντιες φούσκες «χαρτιού», που τώρα κατέρρευσαν.

Στους Λαούς της Ευρώπης είπαν πως το ευρώ θα φέρει σταθερότητα  …  Και δεν έφερε

Στους Λαούς της Ευρώπης είπαν πως το ευρώ θα φέρει ευημερία  … Και δεν έφερε

Στους Λαούς της Ευρώπης είπαν πως το ευρώ θα φέρει ανάπτυξη … Και δεν έφερε

Είναι στ’ αλήθεια οι Έλληνες ένα τσούρμο τεμπέληδες ουζο-πότες, όπως τους κατακρίνουν σαμπανιο-πότες των Βρυξελών ?

Πριν συμμετάσχουν στο ευρώ, οι Έλληνες  είχαν καταφέρει πραγματική ετήσια ανάπτυξη 4% και δείκτη μέσου όρου ανεργίας 7,7%.

Από τότε που αποδέχθηκαν την θερμή οικονομική αγκαλιά των Βρυξελών, της Φρακφούρτης και του Βερολίνου, η Ελλάδα έχει ετήσια ανάπτυξη 2% και δείκτη μέσου όρου ανεργίας 14%.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα μέσα στο ευρώ έχασε την μισή από την ανάπτυξή που είχε και διπλασίασε την ανεργία, σε σχέση με την εποχή της δραχμής. Φυσικά κάποιοι επωφελήθηκαν από τις νέες συνθήκες.

Η Ισλανδία διήλθε μία τεράστια οικονομική κρίση την περίοδο 2007-2009, όπως ακριβώς και η Ελλάδα. Όμως η Ισλανδία είναι μία κυρίαρχη χώρα με δικό της νόμισμα. Η Ισλανδική κορώνα, υποτιμήθηκε δύο φορές στις αγορές συναλλάγματος σε σχέση με το ευρώ. Η φθηνή κορώνα βοήθησε την Ισλανδία να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Να τι μπορείς να κάνεις όταν έχεις δικό σου νόμισμα.

Δεν αποτελεί έκπληξη άλλωστε ότι αντι-καθεστωτικά κινήματα έχουν αναπτυχθεί στην Ιταλία, την Ισπανία και Πορτογαλία, όπως ακριβώς και στην Ελλάδα.

Χώρες οι οποίες συμμετάσχουν στο ευρώ έχουν χάσει, τόσο την κυριαρχία τους, όσο και την ανάπτυξή τους. Γιατί θα πρέπει δηλαδή ο Έλληνας πρωθυπουργός να ζητήσει την άδεια της Γερμανίδας καγκελαρίου, προκειμένου να αλλάξει την εθνική πολιτική συντάξεων της χώρας του? Γιατί θα πρέπει να δεχθεί επίθεση από τους διεθνείς πιστωτές, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι η Ελλάδα έχει πολλούς μεταπτυχιακούς σπουδαστές ?

Σήμερα οι Έλληνες προειδοποιούνται με χαμό, διάλυση και καταστροφή, αν προσπαθήσουν και πάλι να επιστρέψουν στο δικό τους νόμισμα.

Και τι έγινε ? χαμό, διάλυση και καταστροφή είχαν τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Πρέπει να γνωρίζουν επίσης, πως οι Βρυξέλες προειδοποιούσαν με τις ίδιες απειλές και πρίν.

Πίσω στο 1990, είπαν στους Βρετανούς, πως θα βρεθούν σε μεγάλους μπελάδες εάν δεν εγκαταλείψουν την Λίρα για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Τους είπαν ότι η βρετανική οικονομία θα βουλιάξει και ότι η Βρετανία θα απομονωθεί. Ααα, και ξεχάστε ότι το Λονδίνο θα παραμείνει ένα μεγάλο οικονομικό κέντρο. Χωρίς το ευρώ , το Λονδίνο είναι τελειωμένο.

Αυτά έλεγαν λοιπόν. Αν ωστόσο, θέλετε να δείτε πόσο «τελειωμένο» είναι το Λονδίνο, δοκιμάστε να αγοράσετε εκεί, ένα σπίτι…

Πηγή και Μετάφραση από: http://www.marketwatch.com/story/europe-knows-greece-will-be-better-off-exiting-the-eurozone-2015-06-16

Μετάφραση: Μοίρας Κώστας

Ο Brett Arends είναι  βραβευμένος οικονομικός αναλυτής, αρθρογράφος, συγγραφέας με πολυετή εμπειρία σε θέματα αγορών, οικονομίας και προσωπικής χρηματοδότησης. Νεοϋορκέζος στην καταγωγή, αρθρογραφεί στα μεγαλύτερα οικονομικά περιοδικά του κόσμου, όπως WSJ, Forbes, Huffington Post, Entrepneneur, The Street, Boston Herald, Market Watch κ.α. Το τελευταίο του βιβλίο του “Storm  Proof yourMoney δημοσιεύτηκε από την John Wiley   Co.

Πηγές για Brett Arends:   https://en.wikipedia.org/wiki/Brett_Arends http://www.marketwatch.com/topics/journalists/brett-arends http://topics.wsj.com/person/A/brett-arends/1246 http://www.forbes.com/sites/brettarends/#35827ba53597 http://www.huffingtonpost.com/author/brett-arends

Advertisements

About Κώστας Μοίρας

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Σύνδεσμος | This entry was posted in Αταξινόμητα, ΕΛΛΑΔΑ, ΚΡΙΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s